Free Traffic!


Безплатна реклама

вторник, 15 юни 2010 г.

14 Велики Скулптори!

Площада „Асен Пейков" в Рим.





 Асен Пейков, българин.
Роден е в Севлиево през 1908. Завършва Художествената академия в София със златен медал. Като студент взима участие в конкурса за паметника на братята Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийския университет, получава втора награда. През 1938 открива първата си самостоятелна изложба в ателието си на бул. Цар Освободител в София. Няколко месеца след това напуска България. Живее в Париж, Мадрид, САЩ, и накрая се установява в Италия.
Създава над 1300 творби. В ателието си на улица Маргута №54 в Рим прави потрети на много изтъкнатите италиански интелектуалци както и на редица световно известни личности.
Известните произведения на Асен Пейков
Статуята на Леонардо да Винчи на летището на Рим.
Бронзовата Минерва в Университа в Бари.
Мраморната статуя на Сан Джовани в Рим.
Фигурата на Атлета в Чекиньола.
Бюстът на Папа Пий 12-и за конгресния център Мондо Милиоре.
Бронзовата роза - символ на Премия симпатия.
(престижна римска награда, учредена през 1967)
Наскоро при реставрирането на статуята на Леонардо да Винчи е открит люк, в който 40 години е бил съхраняван документ написан на латински. Документът е бил поставен в цинкова кутия. Текстът на документа се отнасял за древните територии около района на летището Леонардо да Винчи.
Ето и някой от произведенията му: Бронзов Автопортрет,Статуята на Леонардо да Винчи на летище„Фуимичино"Рим,Комплект за шах от 1947 г.,Бюста на папа Пйй 12 от 1956 г. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар